NET TÜRK - Cumhuriyet devrimlerinin şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki, gerici yobazlar tarafından katledildikleri Menemen’de binlerce yurttaşın katılımıyla anıldı. Gerici saldırının 88. yıldönümünde ilk olarak resmi törenler gerçekleştirildi. Ardından Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının çağırısıyla bir araya gelen yurttaşlar, Kubilay Anıtı’na yürüdü.

Sabahın erken saatlerinde Menemen İZBAN İstasyonu’nda bir araya gelen yurttaşlar, soğuk havaya karşın sloganlar ve marşlar eşliğinde Yıldıztepe’nin yolunu tuttu. Manisa Akhisar’dan gelen 16 yaşındaki bir genç, topluluğu, “Yüreğinde Atatürk sevgisi olanlar burada toplandı” diye tanımladı. Balıkesir’den gelen Soner Polat, “İrtica ve bölücü hareketler artıyor, buna reaksiyonumuzu göstermek için buradayız” derken, çiftçi Serdar Aksoy, Kubilay’ı “Direnişin simgesi” olarak nitelendirdi.
“Karanlığın üzerimize çöktüğü bu dönemde burada olmak ve Kubilay’ı anmaktan onur duyuyorum” diyen Sercan Bozyaka, “Türkiye bir daha asla Kubilay öğretmen gibi yurtsever gençlerin zulme uğradığı bir ülke olmasın diye sonuna kadar mücadele edeceğiz” vurgusu yaptı. Kalpağı ve madalyasıyla yürüyüş kortejindeki yerini alan Kıbrıs Gazisi Asteğmen Murat Gürçayır da “irticaya geçit yok” demek üzere buraya geldiğini dile getirdi. Kalabalık, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” sloganı attı.

İrticaya geçit yok

Yürüyüşün ardından Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan yurttaşlar, burada Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık’ın konuşmacı olarak katıldığı “İrticaya Geçit Yok” başlıklı açıkhava toplantısına katıldı. Batum, “Cumhuriyetimiz kurulduğu günden bu yana laikliğe açık bir saldırıyla karşılaşıyoruz. Şeyh Said’in gerici ayaklanmasının ardından Menemen’de gerçekleştirilen bu katliam dönemin en önemli gerici saldırılarından biridir. Kubilay ve bekçiler Hasan ve Şevki’yi ders kitaplarından çıkardılar. Unutturmak istiyorlar. Fakat onları hatırlamak ve hatırlatmak bizim namus borcumuzdur. Türkiye’yi gericilere, şeriatçılara ve işbirlikçilere yıktırtmayacağız” dedi.

Yücel, yüreği Atatürk ve cumhuriyet sevdasıyla dolu Kubilay’ların Menemen’de bir araya geldiğini dile getirdi. Balık da tüm üyelerine bağnazların toplumu etkilemesini engellemek üzere Kubilay gibi ilk günkü bilinçle mücadele etmeye çağırdı.

Öte yandan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosya medya hesabından şehitleri anarak,  “Cumhuriyetimizi yaşatmak, vatan uğruna can veren tüm kahramanlarımıza karşı sorumluluğumuzdur” dedi.

Devrimler yaşayacak

Resmi törene Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, İzmir Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP’li milletvekilleri ile ilçe belediye başkanları katıldı. TSK adına konuşan Topçu Yüzbaşı Özhan Oktay, “Kubilay olmak, Cumhuriyet için gerekirse başını vermek ama asla boyun eğmemektir, karanlıklar yerine aydınlığı, dogmaların yerine bilimselliği seçmektir. Dini duyguların sömürülmesi değil, özgürce yaşaması. Atatürk devrimlerini koruyan Cumhuriyet gençliği görev başındadır” dedi.

www.netturk.com.tr