NetTürk - 16 Ocak itibarıyla başlayan kampanya kapsamında İstanbul'da 5 milyon liraya kadar, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla'da 3 milyon liraya ve diğer kentler için ise 2 milyon liraya kadar finansman sağlanabilecek.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla'da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda bir yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacak.

FİNANSMAN MODELİNİN AYRINTILARI

Vatandaşın konut sahibi olabileceği bir model olarak sunulan sistemin aslında 2 kazananı bulunuyor; Bankalar ve müteahhit. Sistemin tek kaybedeni de vatandaş. sistemde, ev sahibi oldum diye sevinip ömrünü taksit ödemeyle geçirecek. Sistem şu:

  • Finansman Kolaylığı dönemi: İlk 3 Yıl
  • Proje bedelinin %10'u peşin alınacak.
  • Hazine taksit katkısı, destek dönemi bittikten sonra, kredi vadesinin son 8 yılı içinde taksitlere eklenerek geri alınacak.
  • Konut üreticisi firmadan proje bedelinin %5'i kredinin ilk yılı için taksit katkısı olarak peşin alınacak.
  • Finansman desteği ile edinilen konutun 5 yıl boyunca satışı yapılamayacak.

FAİZ ORANLARI ŞU:

  • 2 Milyon TL'ye Kadar 0,69
  • 2 ila 4 Milyon TL Arası 0,79
  • 4 ila 5 Milyon TL Arası 0,99

HANGİ BANKALAR VERİYOR?

Yeni Evim Kampanyası'nda vatandaşların katılım bankaları dahil, tüm kamu bankaları üzerinden başvurularını gerçekleştirebilecekleri açıklandı.

Bu bankalar;  Halkbank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım.

Peki, Yeni Evim kampanyasına başvurular nasıl yapılacak?

Konut üreticileri, kriterlere uygun konut projelerini internet sitesinde ilan edecek. Konut almak isteyenler daireyi bulacak ve finans kuruluşlarına başvuracak. Finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek. Uygun olan projeler için krediyi tahsis edecek. Kişiler mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacak.

Kampanya 81 ilde geçerli olacak. İlk etapta 100 bin konutun kredi paketinden faydalanması öngörülüyor.

 Konut bedelinin en az %10’u peşin alınacak. Daha az finansman kullanmak isteyen vatandaşlarımız isterse peşinat oranını arttırabilecek.

KONUTLAR SIFIR OLACAK

Kampanya yeni konutları kapsayacak, 2. el konutları kapsamıyor.

Emlak Konut GYO’nun ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dâhil olabilecekler.

ÖDEME PLANI NASIL OLACAK?

Finansman tutarı 2 Milyon TL’ye kadar 0,69, 2 ile 4 Milyon TL arası için 0,79 ve 4 ile 5 Milyon TL arası 0,99 faiz/kar payı ile 15 yıl vadeli olacaktır. Konut satış bedelinin %5’i kadar tutar yüklenici firma katkısı olarak ilk azami 3. yıla kadar ödeme planına yansıtılacaktır. Ayrıca ilk üç yılda (finansman kolaylık dönemi) finansman taksitlerinin hane gelirinin %30’unu geçen kısmı için katkı sağlanacaktır. Sağlanan katkılar son 8 yılda finansman taksitleriyle birlikte geri ödenecektir.

 18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecektir.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla’da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda 1 yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacaktır.

Eşlerden birinin üzerinde konut varsa yararlanamayacak. Hanede 18 yaşını geçmiş, SGK kaydı bulunan genç ise hanede ev varsa bile başvuruda bulunabilecek.

Ölüm, boşanma gibi mücbir sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacak.

Kampanyadan yararlanacak kişinin son 1 yıl içinde konut satmamış olması gerekmektedir.

16 Ocak itibariyle projeye başvurular alınıyor.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Konut almak isteyen satın almak istediği daireyi belirledikten sonra banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek ve uygun olan projeler için kredi tahsis edecektir. Kişiler mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacaktır.

Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak. Ancak mevcut kredi tahsis süreçlerinde bankalarca uygulanan ücretler uygulanmaya devam edecek.

81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler kampanyaya dâhil olacaktır.

16 Ocak itibariyle konut üreticisinden konutunu bulan vatandaşlar kurasız olarak konut kredisine başvurabilecektir.

Verasetle ev sahibi olan vatandaşlarımızın eş ve 18 yaş altı çocukları dahil herhangi biri yüzde 50’den az hisseye sahip olduğu konut sahibi ise başvuru yapabilecektir. Eş ve 18 yaş altı çocuklar dahil hanede birden fazla hisseli tapu varsa, hisse oranına bakılmaksızın programdan yararlanamayacaklardır. Bir başka deyişle, hanede (eş ve 18 yaş altı çocuklar dahil) en az 1 tane %50 ve üzeri hisseli tapu kaydı varsa ya da hisse oranına bakılmaksızın hanede birden fazla hisseli tapu varsa programdan yararlanılamayacaktır.