NET TÜRK - Şiirleri ve yazıları ile gerek Türkiye'de gerekse de dünyada adından hep söz ettiren, öte yandan "dünya şairi" olarak da anılan Nazım Hikmet'in 117. doğum günü sevenlerince kutlanıyor.

Şiirleri ile dünyaya ismini duyuran Nazım Hikmet Ran, 20 Kasım 1901'de Selanik'te doğdu. Ancak 17 Ocak 1902 tarihinde nüfusa kaydettirilen Hikmet'in babası, Matbuat Umum Müdürlüğü ve Hamburg Şehbenderliği görevini ifa etmiş olan Hikmet Bey, annesi Ayşe Celile Hanım'dır. Piyano çalan, resim yapan, Fransızca bilen bir annenin evladı olan Nazım Hikmet, şiire 12 yaşında "Feryad-ı Vatan" ile başladı. Mekteb-i Sultani'de eğitim almaya başlayan Hikmet, bir toplantı sırasında okuduğu kahramanlık şiiri ile Bahriye Nazırı Cemal Paşa tarafından fark edildi. Bahriye Mektebi'nde eğitimini tamamlayan Nazım Hikmet, okulu bitirmesinin ardından Hamidiye Gemisi'nde stajyer subay olarak göreve geldi.

Bir süre sonra ordudan ayrılan Hikmet, öğretmenlik deneyimi de yaşadıktan sonra Moskova'da Doğu Emekçileri Komünist Üniversite'sinde Siyasal Bilimler ve İktisat Bölümü'nden mezun oldu. İlk şiir kitabı olan "28 Kanunisani"yi Rusya Moskova'da yayınlamasının ardından vatan topraklarına geri dönerek "Aydınlık Dergisi"ne dahil oldu. Dergide yayınlanan şiirleri sebebiyle hakkında 15 yıl hapis istemi bulunan Hikmet, Sovyet Rusya'ya döndü.

1928 yılında "Af Kanunu" ile cezasının kaldırılması ardından Türkiye'ye geri gelen Hikmet, bu sefer de "Resimli Ay Dergisi"nde yazılarını paylaşmaya başladı. Aynı döngüyü tekrar yaşamak zorunda kalan Nazım Hikmet, bu dergide de yazdıklarından ötürü 12 hapis cezası istendi. 1951 Bakanlar Kurulunca Türk vatandaşlığından çıkarılan Hikmet, büyük dedesinin vatanı olan Polonya vatandaşlığından kabul aldı. ve soyadı Borzecki oldu. Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

www.netturk.com.tr