NET TÜRK - MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Amerikan Kongre’sine olduğunu ve kapalı kapılar ardında dar kapsamlı görüşmelerde Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında kongre üyelerine bilgi verdiği Dün basına yansımıştı. Fidan’ın kendi inisiyatifiyle mi yoksa davetli mi ABD Kongresi'ne gittiği konusundaki soru işaretleri giderilemedi. CIA Başkanı Gina Haspel cinayetten kısa süre sonra bir gece yarısı Türkiye’ye uçmuş ve hem MİT yetkililerinden hem de devlet üst yönetiminden olayla ilgili Türkiye’nin göstermeyi kabul ettiği delilleri görmüştü.

Kaşıkçı cinayeti konusunda Senato ile Beyaz Saray’ın arası hayli gerginken ve Senato Muhammed bin Selman’a karşı cephe almışken MİT Başkanı'nın elindeki bilgileri Senato'ya anlatması Amerikan kaynakları tarafından ilginç bir gelişme olarak yorumlanmıştı.

CHP'DEN SERT TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 2015-2016 yıllarında Türkiye'deki 33 bombalı saldırıda 363 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, o dönemde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu sözcülüğü görevinde bulunduğunu belirtti.

Olaylara ilişkin bilgi alınması için Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın defalarca çağrıldığını ancak gelmediğini anlatan Özkoç, FETÖ'nün darbe girişiminin ayak seslerinin çıktığı günlerde TBMM Grubu'nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Bu gidişat doğru değil. MİT Müsteşarı gelip bilgi vermeli" dediğini, Fidan'ın yine de Meclis'e gelip bilgi vermediğini ifade etti. "Uyardık, çağırdık. Bütün uyarılarımızı kaale almadı. 249 insanımız bu darbede şehit düştü. Türkiye'nin itibarı yerle bir oldu." diyen Özkoç, MİT Başkanı Fidan'ın TBMM'yi, milletvekillerini muhatap almadığını iddia etti.

Fidan'ın dün Amerikan Kongresi'nde olduğunu aktaran Özkoç, şöyle konuştu: "TBMM'yi hiçe sayan, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nu hiçe sayan, TBMM'nin muhalefet parti liderlerini hiçe sayan namuhterem, Amerikan senatosunda selam verdi. Önünü ilikledi bilgi ve hesap verdi. Onun üstleri Amerika'ydı, onun için Amerikan Senatosu'ndaydı. Onun muhatabı, milletinin seçtiği milletvekilleri değil, Amerika'nın seçtiği senatörlerdi, onun için onların karşısında bilgi verdi, hesap verdi. TBMM ve Türk milleti, hiçbir zaman bu namuhteremin muhatabı olmadı. Şimdi onun için TBMM'den bir kere daha sesleniyoruz. Milletimizi hiçe sayan, milletvekillerimize hesap vermeye tenezzül etmeyen, Türkiye'nin, darbeyi Tayyip Erdoğan'ın eniştesinden öğrenmesini sağlayan, milletinin adamı olmaktan çıkıp, Amerika'nın adamı haline gelen bu zat, derhal gitmelidir. Sadece kendisi mi? Hayır. Kendisine bu izni veren, bu yolu açanlarla birlikte gitmelidir."

İYİ PARTİLİ TÜRKKAN : “ADRESİ ŞAŞIRMIŞ, SOLUĞU AMERİKA'DA ALMIŞ…”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise, en başından beri mevcut iktidarın “yerliliğinin de, milliliğinin de sahte olduğunu” söylediklerini, Hakan Fidan'ın ABD Senatosu'na gittiğine ilişkin bilgilerin bunu kanıtladığını söyledi.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; Türkkan, “Ülkede hükümet eden bu iktidarın aslında kimin iktidarı olduğu bu şekilde ortaya çıkmış oluyor. MİT Başkanı'nın o durumunu öğrenince, Türk milletinin bir ferdi olarak çok üzüldüm. Agasına hesap veren bir maraba görüntüsündeydi” dedi.

MİT Başkanı'nın ABD'ye kadar giderek, Amerikalı senatörlere brifing verdiğine ilişkin iddiaların “Türk milletini incittiğine” de vurgu yapan Türkkan, “Bu durum Türk milletini incitmiştir. Bilgi vermesi gereken kurum Türk milletinin temsilcileri olan parlamentoda bulunan siyasi partilerdir. Adresi şaşırmış olmalı ki, soluğu Amerika'da almış” diye konuştu.

ERDOĞAN: ONDAN HABERDAR DEĞİLİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışı kendisine MİT Başkanı Fidan'ın Amerikan Kongresi'nde sunum yapmasının sorulması üzerine şu yanıtı verdi: "Latin Amerika seyahatlerinden sonra MİT başkanımız oradan Kanada'ya ayrıldı. Kanada'dan sonra böyle bir gelişme olmuş olabilir. Her an oraları da bilgilendirme arzusundayız. Fakat orada böyle bir bilgilendirmenin yapıldığını son olarak ondan haberdar değilim. Ama Kanada seyahatinden haberdarım."