NET TÜRK - Belgesel, Aydın’da market açan Sevilay Köseoğlu ve Artvin’de tarım ile uğraşan Meryem Alpaslan gibi mücadeleci kadınların yaşamlarını konu alıyor.

Batman, Eskişehir, Aydın, İstanbul, Artvin, Mersin ve Diyarbakır’da yaşayan 7 kadın... Şehirler farklı ama yaşadıkları zorluklar aynı. Hepsinin ortak noktası, yoksulluk ve çaresizlik. Yaşam mücadelesi veren bu 7 kadının hayatı bir belgesele konu oluyor. Yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu’nun üstlendiği belgeselin çekimleri başladı. Örneğin; Meryem Alpaslan, ata tohumlarından tarım yaparak, elde ettiği ürünleri pazarlarda satıyor ve çocuklarına bakıyor. Kısacası hayatları mikrokrediyle değişen Türkiye’nin 7 farklı bölgesinden 7 kadının hikâyesi herkese kadınların ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösteriyor. Belgesel, 7 kadının, üretmeye başlamalarıyla kendilerinin ve çocuklarının geleceğinin nasıl şekillendiğini gözler önüne seriyor. Belgeselin Türkiye ve yurtdışı film festivallerinde 2020’de gösterilmesi planlanıyor. Tekeoğlu, “Nobel ödüllü Prof. Dr. Mohammed Yunus’un kurduğu Grameenbank’in Türkiye Temsilciliği (TİSVA) bana kendi girişimlerini kurması için mikrokredi verdiği 36 bin kadının dosyasını geçen sene teslim etti. Aylarca okudum ve üzerinde çalıştım. Sonunda Türkiye’nin 7 bölgesinden 7 kadını saptadım” diyor.

Umut yeni başlangıç...

Kimi eşinden ayrılmış, kiminin eşi ölmüş ve çocuklarıyla ortada kalmış, kimi yoksulluktan komşularının yardımıyla varlığını sürdürebilmiş, kimi şiddet görmüş, kimi taciz görmüş. Hayata tutunmak için hepsi çare arayışına girmiş. Sonra bir umut ve yeni bir başlangıç. Tekeoğlu belgesel ile ilgili şunları söyledi:

Belgeselde; 7 kadın, içine düştükleri çıkmazdan kurtulmak için kendi kaderlerini kendileri belirliyor. Her biri para kazanıyor, varlığını devam ettiriyor, çocuklarının geleceğini hazırlamak için çalışmaya ve üretmeye başlıyorlar. Türkiye’nin 7 bölgesinden 7 yoksul kadın. Dilber Sevim (Batman), Sadet Songül (Eskişehir), Sevilay Köseoğlu (Aydın), Melek Yılmaz (İstanbul), Meryem Alpaslan (Artvin), Fatma Kalkan (Mersin) ve Güler Bal (Diyarbakır) ile bir belgesel çekimi gerçekleştirmeye karar verdim. Grameenbank Türkiye (TİSVA) bana kadınların çok detaylı hazırlanmış dosyalarını verdi. Okudum, inceleme ziyaretleri yaptım, kadınlarla bire bir görüşme gerçekleştirdim ve projeye başladık.

Aydın’da yaşayan Sevilay Köseoğlu önce ufak bir market açmış, daha sonra marketini genişletmiş ve baba mesleği olan kasaplığı yapmaya karar vermiş. İşi öğrendikten sonra da kasap dükkânını yanına ekler. Sanırım Türkiye’nin ilk kadın kasaplarından. Aydın’ın ilk kadın kasabı olduğunu biliyoruz. 7 kadının hikâyesi, yoksulluktan ve çaresizlikten kurtulup, kendi ayakları üzerinde duracak ve onurlu bir hayata geçişin hikâyesidir. Bu belgeselin Türkiye ve dünyada birçok kadının yaşamına ilham verecektir.

www.netturk.com.tr