NET TÜRK TV

Ilgın, Ruhi Su'nun oğludur, tanıklığıyla, arkadaşlarının anlatımıyla Şişli Meydanı'ndaki katliamı gelip babasına anlatır; tarih 28 Nisan 1977'dir, o unutmaz 1 Mayıs 1977'ye 2 gün vardır..

Olay Şişli Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde gerçekleşir. Katliamın nasıl kahpece tertip edildiğini dinler Ruhi Su, öfkesi ve kederi katlanır. Çiğdem’in vurulup nasıl yere düştüğünü dinlerken boğazı düğümlenir, tek laf etmez. Ilgın olup biteni anlatırken Ruhi Su, sazının akorduna ayarlamaya başlamıştır bile.

Anne Sıdıka, yemek derdindedir, tabakları ve havayı dağıtmak ister, ancak yemek yardıda kalr;  Ruhi Su, içine ağlayarak odasına çekilir, Ilgın dışarıya kaçar. Evin içi güpegündüz öldürülen Çiğdem’in ve arkadaşının yasının tutulduğu mekana dönüşür.

İlgın, okul arkadaşlarının katledilmesini babasına anlattığı için pişmanlık yaşamaktadır, babasının romatizma ya da siyatiği aklına gelmemişti, bitmek bilmeyen ağrıları vardı.

Anne Sıdıka yemek masasını toparlarken, içeriden Ruhi Su'nun parmaklarının sesi gelir sazına sürtünen parmaklarının, ağlamaklı bir adamın hınçlı genzinden gelen bas sesleri odadan taşar. oğlundan duyduklarının notları ve notaları düşer defterine.

Bir ara odadan çıkar Ruhi Su, oğlu Ilgın'ı görür salonda, ona 'cesaret vermek' mi, 'teselli etmek' için mi ne, mırıldandığı duyulur; “Sorarlar bir gün, sorarlar.”

Sıdıka Hanım, Ruhi Su'nun dizlerine sıcak havlu getirdi. Başka hiçbir şey konuşmazlar.

Şişli Meydanı'nda 3 kız; biri Çiğdem’ Yıldır, biri Şükran İşler, diğeri de Melike Durgun'dur.

1977 kanlı 1 Mayıs'ından önce, 28 Nisan 1977 günü katledilir Şişli’de bu üç kadın, üzerlerine kurşun yağar, az sonra. Şişli Meydanı kana bulanır.

Şişli Meydanı’nda üç kız
Biri Çiğdem biri Nergis
Vuruldular güpegündüz.

Aynı akşam Ruhi Su, yüreğinde büyük bir acıyla olayları anlatan oğlu Ilgın’dan, arkadaşlarının nasıl katledildiğini dinledikten sonra yani, gece boyu odasına çekilip Çiğdem, Şükran ve Melike için,  daha sonra bir marşa dönüşecek olan o tarihi şiiri yazar.

ŞİŞLİ’DE ÜÇ KIZ, TAKSİM’DE BEŞ YÜZ BİN EMEKÇİ

Ruhi Su, Şişli Meydanı’nda pusuya düşürülen bu üç kadın için yazdığı şiiri henüz bitirmeden, 1977'nin 1 Mayıs’ında daha büyük bir katliam yaşanır. 

Sular İdaresi binasının ve Taksim Intercontinental Oteli'nin üstünden kitlenin üzerine açılan ateş sonucunda 34 kişi daha katledilir.

İşte bu yüzden “Şişli Meydanı’nda üç kız” ile başlayan bu acı şiir, “500 bin emekçi vardık, Taksim Meydanı’na girdik” diye devam eder. 

28 Nisan’dan, 1 Mayıs’a uzanan içli bir ağıttır Ruhi Su’nun bestelediği bu ezgi aynı zamanda.

Adeta yolda toprağa düşenlerden oluşan bir zincirin halkalarını birbirine bağlar Ruhi Su bu besteyle.